Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

VISUELLE KUNSTFAG

Bergen kulturskole

BILLEDKUNST FORDYPNING

BILLEDKUNST FORDYPNING

Billedkunst fordypning er en del av Bergen kulturskoles talentprogram. Fagtilbudet er 4 år og er unikt på landsbasis. Tilbudet er for dem som allerede er elever på visuelle kunstfag og som ønsker en ytterligere fordypning innen faget billedkunst. Faget tar opp elever i alderen 12-18 år fra hele Hordaland fylke. Undervisningen foregår lørdager og søndager kl.10-16 cirka en helg i måneden. Det undervises både i aldersinndelte grupper på inntil 8 elever, og i felles arbeid eller inspirasjon for alle 16 elevene, som f.eks. studieturer rundt om i landet eller kanskje til andre land.

Billedkunst fordypning representerer en ny og stor mulighet for elevene til utvikling innen faget. I fordypningsfaget vil elevene få veiledning fra flere ulike kunstnere innenfor deres spesialområder. En kunsthistoriker er også tilknyttet undervisningen. Elevene vil få del i et fellesskap av unikt interessert ungdom.

Programmet omfatter 440 timer med praktisk og teoretisk undervisning:

  • Tegning inkludert kroki og akttegning, maleri, skulptur, installasjonskunst, landart, grafikk, performance, scenografi og digitale medier
  • Kunstteori
  • Temaperioder med fokus på konseptutvikling og fordypning i det aktuelle emnet
  • Produksjon av årlige utstillinger og bidrag til forestillinger i regi av ulike kulturinstitusjoner
  • Studiereiser. Vi har reist til Oslo og Berlin, og planlegger utenlandstur igjen i 2017/18
  • Hjemmeoppgaver

I tillegg til fordypningsprogrammet i denne perioden, har elevene ukentlig undervisning innen visuell kunst ved sin lokale kulturskole (216 - 288 timer).

Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, Haukeland: Periode med kunstnerisk utsmykking. Se tekst under bildene.

Kunstprosjekt for Haukeland sykehus - Billedkunstfordypning 2018/19

Kunstnerisk utsmykking er noe vi ønsker skal gjøres av profesjonelle kunstnere. Prosjektet under beskriver derfor en øvelse i kunstnerisk utsmykking av alle 16 elever på Billedkunst fordypning ved Bergen kulturskole. Vi har avtale med oppdragsgiver om at arbeidene skal henge ett år, og at vi deretter revurderer eventuell forlenget hengetid. Arbeidene blir dermed ikke en permanent utsmykking (red anm.).

Prosjektet for- og samarbeidet med Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på Haukeland sykehus kom til etter en henvendelse fra sykehuset til Visuelle kunstfag. De lurte på om noen hos oss kunne tenke seg å være behjelpelig med å friske opp avdelingen deres.

Billedkunst fordypning tok på seg oppgaven. I desember drog vi på befaring på det nye Barne- og ungdomssykehuset. Vi fikk en grundig omvisning i bygget, vi så på det som var gjort av profesjonell utsmykking, vi fikk se svømmeanlegg og treningsrom og vi fikk se avdelingen hvor vårt bidrag var ønsket. Avdelingens psykiatriske sykepleier, Margareth, gav oss en innføring i det psykiske helsearbeidet som foregår på avdelingen. Vi fikk et innblikk i livet på avdelingen og de unge brukernes utfordringer. På denne avdelingen bor ungdommene, som er i samme alder som ungdommene på Billedkunst fordypning, i 4 uker om gangen. I helgene er de hjemme. Av personvernhensyn fikk vi ikke møte brukerne direkte, men gjennom Margareth har ønsker og tilbakemeldinger blitt formidlet.

Omgivelsene på Ung. psykiatrisk avd. stod på et vis i kontrast til fellesarealene på sykehuset. Oppholdsrommene var nye og fine, men uten kunst. I sentrum av avdelingen var en lang, hvit korridor uten noe på veggene. «Omgivelsene, slik de er nå, jobber delvis mot oss», uttrykte sykepleieren. Brukerne ønsket seg farger og noe som kjentes godt å se på.

Etter befaringen startet arbeidet. 4 helger i perioden desember til mars er blitt brukt på dette prosjektet som har kjentes veldig meningsfylt for oss. Ungdommene gikk til oppgaven med stort alvor: Hva kunne vi og hva kunne vi ikke gjøre? De kjente på ansvaret overfor brukernes sårbare situasjon. De valgte å unnlate å fremstille menneskekroppen (Hvilket er hovedmotivet for mange av dem til vanlig). Fokuset ble på dyr, landskap og drømmer om å dra av sted; med tog gjennom et steppelandskap eller med luftballong til månen.

Siste del av arbeidet var monteringen. Gjestelærer i prosjektet, Lisbeth Sjøvoll Johansen og 6 elever drog igjen til sykehuset for å gjøre denne jobben. Hovedfokuset var på den lange gangen. Målet med monteringen var å få til en god visuell bevegelse og samspill mellom arbeidene i gangarealet. I tillegg var det arbeider nok til å gi et løft både til fellesrommene og til en del av enkeltrommene. Montørene kom stolte tilbake til skolen dagen etter. De kjente at vi hadde lyktes. De visste at vi hadde gjort en forskjell.

Tilbakemeldingen fra ansatte og brukere, som kom på mandagen, bekreftet dette:

"Tilbakemelding fra personale og ungdommer er bejublende for all kunsten vi har fått på plass. <…> Psykologen vår går gjennom korridoren med et stort glis om munnen, og er knallfornøyd."

Linda Øgaard, hovedlærer, Billedkunst fordypning, Bergen kulturskole

Nedover på denne siden får du et bilde av fagtilbudet. Mer informasjon om søknadsprosedyrer og skjema ligger her

Leireskulpturer fra modeleringskurset i desember 2015, der det ble modelert etter levened modell. Høyde 60-70 cm

12 av de13 elevene på faget Billedkunst fordypning i Bergen kulturskole står rundt sin hovedlærer, Linda Øgaard på åpningen av utstillingen "ØVELSER", søndag 1. november på Øvre Korskirkealmenning 1.

10 elever fra Bergen kommune, en fra Sveio og en elev fra Askøy deltar dette semesteret.

120 gjester var innom utstillingen søndagen, og elever og gjester var strålende fornøyd. Elevene monterte selv utstillingen, i samarbeid med tre av sine lærere.

Plakaten.

Til venstre: Oline Løseth har vært elev på Billedkunst fordypning i 4 år, og mottok i år kommunens talentutviklingsstipend for ungdom. Hun har også laget bildet på plakaten til utstillingen ØVELSER. Foto fra utdelingssermonien.

Over: Diplomutdeling 2015. Denne gjengen er de første som har gjennomført hele 4-årsprogrammet med 440 timer i Billedkunst fordypning. Flankert av hovedlærer på fordypning, Linda Øgaard, og fagsjef Alf Bugge Gjerstad. Se mer om programmet nedover på denne siden.  

På kulturskolens websider kan du søke på billedkunst fordypning og alle kulturskolens fag.

Se bilder fra undervisningen og elevarbeider nedenfor!

Hovedlærer / koordinator Linda Øgaard: Webside

Fra performanceperioden 2014-15. Broderte utklipp av hver elev. Brukt som installasjon til en performance på åpningen av Åpne sinn, Oseana 2015.  

   Prøvemontering av skulptur laget av Sara Vilde Vestad og Thea Solberg

Fra arbeidet i Art Chat i klokketårnet på Nykirken i Bergen. Et samarbeid med elever fra kulturskolen i Rjukan i Tinn høsten 2015. Elever har opprettet felles nettverk.

Grafikk: Sigrid Marie Valør Kvinnsland, 2015

Blindtegning etter levende modell, Lina Knutsen, 2015

Tegning etter levende modell: Oline Løseth

Tegning etter levende modell. Sara Vilde Vestad

Tagtool. Digital live-tegning utendørs på trær i skogen, ca 10x6 m. Fellesproduksjon

Landart i Eidfjord. Kritt på fjell.

Landart i Eidfjord. Bruk av rekved til skulpturelt prosjekt

Krokitegninger

Studier i akryl: Stilleben og sittende akt

Undervisning i kunstteori, Bergen kunstmuseum